خانواده­ها، خون­ریزی هر نقطه از بدن اطفال را جدّی بگیرند

صبر و متانت دکتر هادی موسی­خانی، پزشک فوق تخصص هماتولوژی و آنکولوژی کودکان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، این فرصت را مهیا کرد تا با وجود مشغله زیاد ایشان - که علاوه بر کار درمان بیماران، مسئولیت ریاست مرکز آموزشی ـ درمانی قدس را نیز عهده­دار می باشد - ، رمضان شهسواری کارشناس روابط عمومی دانشگاه در مرکز فوق، به منظور افزایش آگاهی سواد سلامت شهروندان، سوال هایی درباره موضوع «خون­ریزی از بدن اطفال»طرح نماید. حاصل گفت و گو با دکتر موسی خانی را در ذیل می­خوانید.

آقای دکتر،چه زمان خون­ریزی بینی کودک نوپا، خطرناک محسوب می­شود؟

به طور کلی، خون­ریزی از بینی یا هر عضو دیگر کودک نوپا، از هر زمانی که شروع شده باشد، خطرناک محسوب می­شود و باید جدّی گرفته­شود، زیرا تظاهر خیلی بیماری­های خون­ریزی­دهنده، به صورت خون­ریزی از بینی می­باشد. هر­چند در بیشتر مواقع، خون­ریزی از بینی، به علت خشکی مخاط بینی و یا دربچه­های بزرگ­تر، به علت دستکاری­های مخاط بینی، اتفاق می­افتد.

در صورت بروز خون­ریزی در کودکان، والدین باید چه اقداماتی انجام دهند؟

برای جلوگیری از بروز اضطراب و استرس در کودک - که باعث ترس بیشتر او، گریه و بی­قراری و خون­ریزی با سرعت بیشتر می شود - اولین قدم، خونسردی والدین می­باشد.­ قدم بعدی، فشار دادن منطقه فوقانی پره های بینی (پل بینی) توسط دو انگشت شصت و سبابه می باشد و البته توجه شود نباید سر کودک به طرف عقب خم شود، چون باعث انحراف خون به سمت حلق شده؛ وضعیت بیمار بدتر شده و چه بسا با استفراغ هم همراه شود.

چرا کودک دچار خون دماغ می شود؟

همانطور که گفته شد، تظاهرات خیلی از بیماری های خونی، خون دماغ شدن می باشد. بر این مبنا، باید از نظر مسائل خون­شناسی (هماتولوژی)، آزمایشات لازم انجام شود، چرا که اختلالات پلاکتی (از نظر تعداد، عملکرد و خیلی از اختلالات فاکتورهای انعقادی) باعث ایجاد خون دماغ می شود. در مرحله بعد، اختلالات آناتومیک یا ساختاری بینی می تواند دلیلی بر خون دماغ شدن باشد و در نهایت، خشکی مخاط بینی - که از شایع­ترین علل خون دماغ شدن است - باید مدنظر قرار گیرد. در کل، چون خون دماغ شدن، خطرات جدّی و بحرانی به دنبال دارد، لازم است در قدم اول، علل بسیار مهم و جدّی کنار گذاشته شود و سپس خشکی مخاط مطرح شود.

توصیه های پزشکی به خانواده ها:

مرطوب نگه داشتن فضای خانه به میزان مطلوب و با توجه به خشکی آب و هوای منطقه، توجه جدّی به مصرف مایعات فراوان توسط کودکان و آموزش به آنان درباره عدم دستکاری بینی، جلوگیری از وارد شدن ضربه و تروما به بینی کودکان و استفاده از پماد ویتامین A چشمی (هر دو سه روز یکبار) به ویژه در فصل پاییز و زمستان، به منظور چرب کردن مخاط داخل بینی کودکان، توصیه می شود.

صحبت پایانی: آرزوی سلامتی و موفقیت برای شهروندان، به ویژه کودکان.

تعداد بازديد کنندگان سايت: 53518252 تعداد بازديد زيرپورتال: 77468 اين زيرپورتال امروز: 48 سایت در امروز: 54313 اين صفحه امروز: 20